Lichaamsgerichte coaching

Leer hoe je de spiraal van chronische stress kunt doorbreken, zodat je kunt leven op een manier die zowel voldoening als innerlijke rust geeft.

Het ontstaan van stress

Stress kan ontstaan door een plotselinge, overweldigde ervaring die teveel was voor ons lichaam om te kunnen verwerken. Ook kunnen we een gevoeligheid voor stress ontwikkelen wanneer we als kind te weinig veiligheid hebben ervaren. Er is dan sprake van post-traumatische stress.

In het dagelijks leven kunnen haast en tijdsdruk door werk- en schooltijden, deadlines, professionele struikelblokken, sociale verplichtingen en zorg voor kinderen, partner of ouders langzaam maar zeker een opbouw van stress veroorzaken, die steeds lastiger wordt om terug te draaien. Het toenemende adrenalinegehalte kan zelfs een verslavend gevoel geven, waardoor je de signalen van je lichaam steeds minder gaat waarnemen.

Stress is een fysiologische reactie die vanuit het reptielenbrein en het emotionele brein wordt aangedreven. Je denkende brein heeft daar nauwelijks invloed op.

Als deze staat te lang duurt is het een sluipend gevaar voor je gezondheid, omdat het je zenuwstelsel totaal ontregelt. Slecht slapen, een kort lontje, lastig kunnen concentreren en een gespannen lichaam zijn enkele voorbeelden van stress-symptomen.

We onderzoeken samen wat jou ervan weerhoudt om te kunnen ontspannen en op te laden. Ook bied ik je lichaamsgerichte oefeningen die je kunt blijven toepassen om de balans in je lichaam te versterken.

HSP (Hoog sensitiviteit)

Hoog sensitiviteit kan veel innerlijke rijkdom, creativiteit en afstemming in je werk brengen. Tegelijkertijd kan het ook lastig zijn je brein en lichaam tot rust te brengen. Lichaamsgerichte coaching leert je:

  • Je eigen grenzen waar te nemen, te respecteren en helder te communiceren naar de buitenwereld
  • Te voorkomen dat je wordt overspoeld door de prikkels vanuit de buitenwereld
  • Ontdekken wat je helpt om innerlijke rust te vinden

Podiumkunstenaars

Vanuit mijn achtergrond als uitvoerend klassiek musicus, bied ik ook coaching die specifiek gericht is op de uitdagingen die je als uitvoerend kunstenaar tegenkomt. In de afgelopen jaren heb ik vele zangers en dansers in binnen- en buitenland gecoacht, om op een gezonde manier om te leren gaan met de stress die het werk van podiumkunstenaars met zich meebrengt.

“Working with Mariëlle has taught me a completely new level of confidence with myself. She has incredible intuition, is patient, and knows so much about how mind and body work, and how they relate to each other. Since I started my work with her, I could develop a new sense of self-compassion and acceptance, and I could learn how to self-regulate, and how to be at peace with myself when I don’t manage to do so.”

“Het lichaam zal zich reorganiseren wanneer het veiligheid ervaart.”

Stephen Porges